Babymaten

Babykleding shoppen is het leukste wat er is, alleen is het vaak lastig te bepalen welke kledingmaat de baby nodig heeft. Ze groeien als kool en je wilt natuurlijk niet dat hij of zij een nieuw kledingstuk maar één keer kan dragen. Wanneer je de lengte van de kleine weet, kun je al snel bepalen welke maat het nodig heeft. Wil je nieuwe schoentjes of een muts aanschaffen? Hieronder lees je ook voor welke hoofd- en schoenmaat je waarschijnlijk moet gaan.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Meisjes
Jongens

* Bij Kleertjes.com kan je de maattabellen bekijken

Bekijk HIER de maten & tabellen bij Kleertjes >>

  • Voor jongens en meisjes de juiste maat
  • Eenvoudig de maten voor baby’s omrekenen
  • Bekijk de tabel met babymaten en kindermaten

Welke maat heb je nodig voor een baby?

Welke kledingmaat je baby heeft, is afhankelijk van hoe oud of groot de baby is. Een pasgeboren baby heeft vaak maat 50. Mocht dat toch te groot zijn, dan kun je vaak ook kiezen voor een nog kleinere maat. In principe is het zo dat de lengte van je baby in centimeters overeenkomt met de kledingmaat. Is hij of zij bijvoorbeeld 62 centimeter, dan heeft het ook maat 62. Natuurlijk kan het zo zijn dat het net tussen twee maten valt. De kleinere maat is dan net iets te klein en de grote juist weer iets te groot.

Gelukkig groeien baby’s razendsnel, dus het is dan aan te raden om voor het maatje groter te gaan. Daar groeien ze vanzelf binnen no time in. In het eerste jaar is het zelfs zo dat de kleine zo snel groeit, waardoor hij of zij binnen anderhalve maand weer een maat groter nodig heeft.

Babykleding

Hoofdmaat

De kledingmaat van een baby hierboven geldt voor alle babykleding, dus van truitjes tot broekjes en van rompers tot jurkjes. Echter is dat niet zo voor mutsjes, schoenen en sokjes. Wanneer je de hoofdmaat wilt berekenen, meet je de omtrek van het hoofdje op. De hoofdmaat is hierbij gelijk aan de omtrek in centimeters. Vaak is het ook zo dat de maat voor mutsjes wordt weergegeven in maanden, bijvoorbeeld van 0 tot 3 maanden of van 6 tot 9 maanden. Een muts moet niet te strak zitten, maar je wilt ook weer niet dat hij continu van het hoofdje glijdt.

De eerste stapjes zetten

Wanneer de kleine begint te lopen, kunnen de eerste schoentjes gekocht worden. Ook hier geldt weer dat je moet meten hoe groot de voetjes zijn. Meet hierbij vanaf de hak tot de teen en tel hier ongeveer een centimeter bij op. Voeten met een lengte tussen 10,0 en 10,7 centimeter hebben schoenmaat 17 en schoenmaat 24 is nodig wanneer de voetjes 14,7 tot 15,4 centimeter zijn. Een schoenmaat heeft steeds een marge van 0,7 centimeter, dus zo bereken je snel welke schoenmaat de kleine nodig heeft.

Zie hier de schoenmaten voor kinderen:

Schoenmaat kinderen

KinderschoenmaatIn centimeters
Maat 2012,2
Maat 2113
Maat 2213,6
Maat 2314,5
Maat 2415
Maat 2515,6
Maat 2616,3
Maat 2717
Maat 2817,7
Maat 2918,4
Maat 3019
Maat 3119,5
Maat 3220,2
Maat 3321
Maat 3421,5
Maat 3522,2
Maat 3623
Maat 3723,5
Maat 3824,3

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*