Babymaten

Babykleding shoppen is het leukste wat er is, alleen is het vaak lastig te bepalen welke kledingmaat de baby nodig heeft. Ze groeien als kool en je wilt natuurlijk niet dat hij of zij een nieuw kledingstuk maar één keer kan dragen. Wanneer je de lengte van de kleine weet, kun je al snel bepalen welke maat het nodig heeft. Wil je nieuwe schoentjes of een muts aanschaffen? Hieronder lees je ook voor welke hoofd- en schoenmaat je waarschijnlijk moet gaan.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Meisjes
Jongens

* Bij Kleertjes.com kan je de maattabellen bekijken

Bekijk HIER alle kindermaten & tabellen >>

  • Voor jongens en meisjes de juiste maat
  • Eenvoudig de maten voor baby’s omrekenen
  • Bekijk de tabel met babymaten en kindermaten

Welke maat heb je nodig voor een baby?

Welke kledingmaat je baby heeft, is afhankelijk van hoe oud of groot de baby is. Een pasgeboren baby heeft vaak maat 50. Mocht dat toch te groot zijn, dan kun je vaak ook kiezen voor een nog kleinere maat. In principe is het zo dat de lengte van je baby in centimeters overeenkomt met de kledingmaat. Is hij of zij bijvoorbeeld 62 centimeter, dan heeft het ook maat 62. Natuurlijk kan het zo zijn dat het net tussen twee maten valt. De kleinere maat is dan net iets te klein en de grote juist weer iets te groot.

Gelukkig groeien baby’s razendsnel, dus het is dan aan te raden om voor het maatje groter te gaan. Daar groeien ze vanzelf binnen no time in. In het eerste jaar is het zelfs zo dat de kleine zo snel groeit, waardoor hij of zij binnen anderhalve maand weer een maat groter nodig heeft.

Babykleding

Hoofdmaat

De kledingmaat van een baby hierboven geldt voor alle babykleding, dus van truitjes tot broekjes en van rompers tot jurkjes. Echter is dat niet zo voor mutsjes, schoenen en sokjes. Wanneer je de hoofdmaat wilt berekenen, meet je de omtrek van het hoofdje op. De hoofdmaat is hierbij gelijk aan de omtrek in centimeters. Vaak is het ook zo dat de maat voor mutsjes wordt weergegeven in maanden, bijvoorbeeld van 0 tot 3 maanden of van 6 tot 9 maanden. Een muts moet niet te strak zitten, maar je wilt ook weer niet dat hij continu van het hoofdje glijdt.

De eerste stapjes zetten

Wanneer de kleine begint te lopen, kunnen de eerste schoentjes gekocht worden. Ook hier geldt weer dat je moet meten hoe groot de voetjes zijn. Meet hierbij vanaf de hak tot de teen en tel hier ongeveer een centimeter bij op. Voeten met een lengte tussen 10,0 en 10,7 centimeter hebben schoenmaat 17 en schoenmaat 24 is nodig wanneer de voetjes 14,7 tot 15,4 centimeter zijn. Een schoenmaat heeft steeds een marge van 0,7 centimeter, dus zo bereken je snel welke schoenmaat de kleine nodig heeft.

Zie hier de schoenmaten voor kinderen:

Schoenmaat kinderen

KinderschoenmaatIn centimeters
Maat 2012,2
Maat 2113
Maat 2213,6
Maat 2314,5
Maat 2415
Maat 2515,6
Maat 2616,3
Maat 2717
Maat 2817,7
Maat 2918,4
Maat 3019
Maat 3119,5
Maat 3220,2
Maat 3321
Maat 3421,5
Maat 3522,2
Maat 3623
Maat 3723,5
Maat 3824,3

Hoe bepaal je de juiste kledingmaat?

Als ouder wil je niets liever dan dat je kleintje er schattig en comfortabel uitziet. Maar met zoveel babymaten en groeispurten kan het een uitdaging zijn om de juiste kledingmaat te bepalen. Geen zorgen! In deze gids gaan we dieper in op babymaten, en we presenteren een handige tabel per leeftijd, zodat jij moeiteloos de perfecte kledingmaat voor je baby kunt kiezen.

Babymaten Ontcijferd: Leeftijd en Kledingmaat

0-3 Maanden:

Pasgeboren baby’s hebben natuurlijk kleinere kleding nodig. Kies voor maat 50-56 om ervoor te zorgen dat de kleding goed aansluit zonder te strak te zitten. Zorg voor comfortabele rompertjes, zachte pyjama’s en schattige mutsjes om je kleintje warm te houden.

3-6 Maanden:

Naarmate je baby groeit, kun je overstappen naar maat 62-68. Babymaat 62 is geschikt voor de meeste 3 maanden oude baby’s, terwijl maat 68 een goede keuze is voor degenen die richting de 6 maanden gaan. Denk aan bodysuits, babypakjes en schattige jurkjes voor deze leeftijdsgroep.

6-12 Maanden:

In de leeftijd van 6 tot 12 maanden hebben baby’s behoefte aan meer bewegingsvrijheid. Maat 74-80 biedt die extra ruimte voor groei. Zachte broekjes, t-shirts en jumpsuits zijn ideale keuzes. Vergeet niet om ook praktische items zoals slabbetjes en sokjes toe te voegen aan de garderobe van je kleintje.

1-2 Jaar:

Als je kleintje de mijlpaal van 1 jaar bereikt, zijn maat 86-92 geschikte maten. Kies voor duurzame stoffen en comfortabele pasvormen, omdat baby’s op deze leeftijd actief beginnen te bewegen. Kleurrijke shirts, schattige rokjes en comfortabele schoentjes maken de outfit compleet.

2-3 Jaar:

Peuters tussen 2 en 3 jaar hebben behoefte aan stevige kleding die bestand is tegen hun energieke avonturen. Maten 98-104 bieden voldoende ruimte voor groei en beweging. Denk aan stevige jeans, warme jassen en comfortabele sneakers voor de kleine ontdekkingsreiziger.

Hoe Gebruik je de Tabel?

De bijgevoegde tabel geeft een overzicht van de aanbevolen babymaten per leeftijdsgroep. Meet de lengte van je baby en vergelijk deze met de tabel om de meest geschikte maat te bepalen. Houd er rekening mee dat elk merk en elk kledingstuk enigszins kan variëren, dus het is altijd een goed idee om de maattabel van het specifieke kledingmerk te raadplegen.

Leeftijd (Maanden) Aanbevolen Kledingmaat
0-3 50-56
3-6 62-68
6-12 74-80
1-2 86-92
2-3 98-104

Door deze tabel te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de kleding van je baby niet alleen schattig is, maar ook perfect past bij elke groeifase. Maak van het shoppen voor babymode een leuke ervaring en kleed je kleintje in stijl met de juiste maat!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*